Gron Zonen järeä GZ2500-varavoimala ja SD200 kokoon taittuva aurinkopaneeli TM-testeissä 8/2023

Gron Zonen järeä GZ2500-varavoimala ja SD200 kokoon taittuva aurinkopaneeli TM-testeissä 8/2023

"Sähköttömällä mökillä, työmaalla ja matkailuautossa tarvitaan virtaa muun muassa sähkötyökaluille, kotitalouskoneille, viihde- ja tietoliikennelaitteille sekä mobiililaitteiden lataukseen." Näillä sanoilla alkaa TM-digin 11.8.2023 julkaistu testiartikkeli Gron Zonen järeästä, ammattilaisen tarpeisiin suunnatusta GZ2500-varavoimalasta, minkä teho riittää järeimpienkin työkoneiden käyttöön.

Vesa Ylä-Jääskin asiantuntevan analyysin mukaan "Gron Zone GZ2500 on monipuolinen raahattava virtapankki, joka tarjoaa moniin tilanteisiin riittävästi käyttövoimaa, vaikkapa matkailuauton ja verkkosähköttömän mökin sähkötyökaluille, kodinkoneille ja viihdelaitteille. Laitteeseen on helppo liittää aurinkopaneeli. Akkuvoimala häviää silti käyntiajassa polttomoottorilla toimivalle aggregaatille, koska bensiinin energiatiheys on satakertainen litiumakkuun verrattuna." 

Fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämiseksi sekä polttomoottorin melun ja pakokaasuhaittojen eliminoimiseksi GZ2500-varavoimala on erittäin varteenotettava vaihtoehto varavirtalähteeksi käyttökohteisiin, missä riittää varavoiman antotehot schuko 230 V 50 Hz enintään 2 kW jatkuva ja 4 kW hetkellinen teho, tasavirtalähdöt enintään 120 W, usb-lähdöt kukin enintään 15 W. Järeän virtapankin kapasiteetti on 2,5 kWh, mikä riittää monien sähköttömien mökkien, työmaiden tai esim. matkailuautojen varavirtalähteeksi ja sähkövarastoksi myös aurinkoenergian varastointiin.

Tekniikan Maailman 3.8.2023 julkaistun GZ200-aurinkopaneelin pikakokeen mukaan Gron Zone SD200 -aurinkopaneelissa on neljä joustavasti yhteen liitettyä paneelilevyä, ja kokoon taittuvan aurinkopaneelin leveys avattuna on 2,26 metriä. Kunkin yksittäisen paneelilevyn takaa avautuu käytännöllinen kallistustuki, minkä ansiosta paneeli on helppo asettaa tasaiselle alustalle toimivaan kallistuskulmaan. Paneelissa on lyhyt virtajohto, jonka mc4-liittimet käyvät tavallisiin haaroitus- ja jatkokaapeleihin sekä lataussäätimiin. GZ200-pikatestin mukaan tässä aurinkopaneelissa on hyvää kannettavuus, koko, kahvat ja mc4-liitäntä. Huonoa on herkkyys varjoille, minkä takia tämä aurinkopaneeli on helppo siirtää ja asettaa optimaaliseen sijaintiin aurinkoenergian talteenoton maksimoimiseksi, mikä ei ole mahdollista kiinteillä aurinkopaneeleilla.